Hvis du vil sove godt, så find de rigtige dundyner

En dejlig dundyne (foto pudeland.dk)

En dejlig dundyne (foto pudeland.dk)

En af de mest personlige ting for mange mennesker er deres dyne. Det er for mange en genstand, som er lig med tryghed, varme og en god solid nattesøvn. Derfor er det også vigtigt at vælge den rigtige dyne.

Markedet for dyner er enormt, og der er rigtig mange parametre at kigge efter, når der skal kigges efter dyner.
En af tingene er, hvor varm dynen er. Hvis man fryser, mens man ligger og sover, så kan det godt gå ud over ens søvnkvalitet, og dermed hvor udhvilet man føler sig næste dag. Omvendt kan en dyne, der er for varm, hurtig blive fugtig og klam, da man udskiller meget kropsvarme, når man sover.

Der er samtidig forskel på, hvor varmt kvinder og mænd har det, når de sover. Mænd vil typisk have det varmere, og vil derfor ikke have brug for en ligeså varm dyne som kvinder.

Kend forskel på de forskellige typer fyld til dundyner

Der findes mange forskellige typer fyld til dyner. Nogle dyner har udelukkende fyld bestående af kunstfibre. Dette kaldes også kuglefibre, og er lavet af polyester eller et andet kunststof. Dette er let og luftigt, men isolerer ikke altid ligeså godt som naturfyld. Ofte er dyner med kuglefibre billigere end dyner med naturfyld.

Naturfyld er fyld fra dyr. Dette er typisk andedun eller gåsedun. Dun sidder under fjerdragten, og er den del som holder dyret varmt. Derfor er det også med til at skabe en isolerende effekt i en dyne.

Der er mange forskellige typer dun og kombinationer, som bliver brugt til dynefyld. Edderdun er for eksempel en eftertragtet duntype til dynefyld, da den er blød og isolerende. Edderdun kommer fra en edderfugl, som er i andefamilien. Moskusanden er også en anden and, hvis dun bruges i dyne- og pudefyld.

Når man skal ud og kigge efter en ny dyne, så er der mange ting, som kan være svære at få overblik over, da man ikke helt ved, hvilke egenskaber de forskellige dun- og fibertyper har. Derfor kan man kigge efter dynens bæreevne, der altid er skildret på dynen. Bæreevnen er beskrevet som et tal, der går fra 2 til 16, hvor 16 er det bedste.

Klik her og se mere om dundyner

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.